Hvad er inflammation, og hvad betyder det for mig?

Hvad er inflammation?

Inflammation er kroppens svar på en forsvarsmekanisme. Formålet er at angribe, nedbryde og fjerne indtrængende materiale samt kroppens egne ødelagte celler og væv. Hvis man f.eks får lungebetændelse, så sker der en inflammationsproces, hvilket vi normaltvist kender som vores infektionstal eller CRP.

Her kommer det store MEN. Hvis inflammationen går hen og bliver kronisk er det en helt anden historie. Det skyldes at kroppen begynder at nedbryde eller bekæmpe sig selv. Ved mig sker det, hvis jeg kommer ud fra et traume. Det kan være, at jeg f.eks. falder eller ved et uheld støder ind i en skarp kant.

Inflammationens betydning for mig

Jeg har en mutation i det gen, som reagerer ved knoglebrud. Ved traume tror min krop fejlagtigt, at jeg har brækket noget, selvom det ikke er tilfældet. Herved starter kroppen en inflammationstilstand i området. Herefter begynder det typisk hæver op og bliver varmt (det er blot nogle af de kardinaltegn som kommer af inflammation).

Hvis jeg hurtigt reagerer, lægger is på og øger min medicin, så kan jeg holde inflammationen nede. Hvis jeg er heldig, kommer der kun en lille mængde kalk til området. Hvis jeg ikke reagerer på det, kan inflammationen varer ved i flere måneder. Hen over et par timer eller en nat kan omdanne sig helt eller delvist til kalk.

Antiinflammatorisk kost

Ved hjælp af antiinflammatorisk kost prøver jeg, at holde den generelle inflammation i kroppen nede. Jeg mærker det ikke i hverdagen, men i perioder hvor min sygdom er aktiv, kan jeg tydeligt mærke forskel. I starten af år 2019 gik jeg med smerter i flere måneder, og hverken medicin eller smertestillende hjalp. Jeg prøvede derfor at skærer alt sukker og hvidt mel fra min kost, og efter kort tid forsvandt smerterne. Samtidig kunne jeg mærke en reel forskel, hvis jeg en dag drak en sodavand eller andet sukkerholdigt. Det kostede mig typisk et par dage med smerter, før det igen forsvandt.

Share this...
Email this to someone
email
Share on Facebook
Facebook

Tilmeld dig mit nyhedsbrev

Vi gemmer dine private data, og deler dem kun med tredjeparter, der gør denne ydelse mulig - Læs mere på http://julieshelbred.dk/cookie-og-privatpolitik/

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Fedtstoffer

Det er lidt en jungle at finde hoved og hale i de mange typer fedtstof. Hvad er det nu lige forskellen er, og hvilke af dem er sunde? Få svaret her.

Share this...
Email this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Læs mere »