Hvorfor skal det være et tabu at være handicappet?

Jeg lever til daglig med en kronisk (vedvarende) bindevævssygdom, der forkalker mine led. Det betyder, at jeg ifølge mine læger er handicappet, men hvorfor ses der negativt på det? I golf er ens handicap da en god ting.

Sygdommen gør, at begge mine arme og begge mine ben er fastlåst i en bestemt position. Det gør blandt andet, at jeg har en hjælper, der følger mig i alle døgnets vågne timer. Det er dog langt fra alt, jeg har brug for hjælp til. Jeg nyder egentlig bare at have mennesker omkring mig.

Vi har også følelser, også selv om vi er handicappet

Jeg selv er fuldt forstående overfor min situation. Fik jeg valget, tror jeg ikke jeg ville være sygdommen foruden. Den er blevet en del af min hverdag og ikke mindst en del af mig. Jeg har derfor også valgt, at bruge den konstruktivt. Vise omverdenen, at man sagtens kan have et godt liv selvom man er handicappet. Dog er der én ting jeg ikke kan acceptere ved min situation, og det er folks opfattelse og reaktioner.

Ofte er der mange som glor efter en, fordi man på den ene eller anden måde er anderledes fra normen. Jeg har selv oplevet, at en mor rev sit 2-årlige barn væk. Han stod blot og kiggede nysgerrigt på min kørestol. Det virkede som om jeg fejlede et eller andet livstruende, der smittede voldsomt. En modsætning hertil, var en 3-årig dreng som stod og sparkede til min kørestol uden nogle reagerede. Det synes jeg simpelthen ikke er i orden.

Er handicappede en rase for sig selv?

Mange opfatter “os handicappede”, som en race for os selv. Vi fejler alle det samme. Vi er uinteligente , kan ikke leve et normalt liv, snakker et helt andet sprog og smitter ganske forfærdeligt. Til det vil jeg gerne lige påpege, at det ikke passer. Her ser du hvorfor:

Mit liv

Jeg afsluttede min HF i sommeren 2018. Dette med ret høje karakterer, trods alt for meget fravær og en masse sygdom. Efterfølgende har jeg taget et selvstudie i anatomi, fysiologi, sygdomslære og farmakologi. Her med en beståelsesprocent på 99% – Jeg er altså ikke uintelligent.

Jeg bor i egen lejlighed, har egen bil, arbejder og har et liv ved siden af. Der er selvfølgelig ting, jeg ikke kan på normal vis, men jeg har et nogenlunde normalt fungerende liv.

Jeg ved ikke om I har bemærket det, men jeg snakker tilsyneladende også dansk. Jeg kender ikke umiddelbart noget hemmeligt kodesprog for folk som er handicappet. Jeg føler mig lidt udenfor 😉  
Til sidst så er det eneste der smittet fra mig, er mit gode humør og min livsglæde.

Konklusion

Om man så er fysisk eller psykisk syg, så er vi alle mennesker. Vi har ret til at blive behandlet ordentligt. Ingen af os kan gøre for, at vi er blevet ramt. Vi kan for det meste heller ikke lige fjerne det uden videre. Så om du er syg indeni eller udenpå. Eller kender nogle der er, så husk på: Alle har lige meget ret til at være her. Ingen er mindre værd, og vi skal behandle hinanden med respekt.

Lad os antage, at du møder mig på gaden og undrer dig over, at jeg går mærkeligt. For ærligtalt, det gør jeg!! – Så spørg, hvad der er galt i stedet for at stå og tabe kæben. Det er en virkelig ubehagelig følelse at blive gloet på. Jeg vil næsten æde min hat på, at de fleste hellere vil svare på, hvad der er galt. Har du ikke lyst til at spørge, så smil i stedet til vedkommende. Jeg kommer også selv til at kigge, hvis jeg ser en person i kørestol. Istedet for at glo dumt, så smiler jeg altid bare til folk. Måske fordi jeg selv ved hvordan det er, men med et smil kommer man langt.

Er du nysgerrig omkring, hvad jeg fejler, ønsker råd eller hvad som helst andet. Så skriv, stil et spørgsmål eller en kommentar. og jeg svarer gerne på det!

Hvis du er blevet nysgerrig på, hvad jeg laver i min hverdag og vil følge med i hvad jeg egentlig går og bruger dagligdagen på – Så følg mig på instagram 🙂

Share this...
Email this to someone
email
Share on Facebook
Facebook

Tilmeld dig mit nyhedsbrev

Vi gemmer dine private data, og deler dem kun med tredjeparter, der gør denne ydelse mulig - Læs mere på http://julieshelbred.dk/cookie-og-privatpolitik/

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *