Proteiner, kroppens vigtigste byggesten

De fleste kender begrebet protein, men hvad er det egentlig og passer det, at den eneste kilde til protein er animalske fødevarer? Spørgsmålene er mange og jeg vil her prøve at besvare nogle af dem. Yderligere informationer findes på hjerteforeningens hjemmeside. 

Proteiners opbygning

Proteiner er et makronæringsstof ligesom kulhydrat og fedt som er en vigtig del af den humane ernæring. De er en fundamental faktor for at kroppen fungere optimalt, da de indgår i opbygning og vedligeholdelse af kroppen. 

 Formål

  • Byggesten (herunder elastisk bindevæv, overfladeproteiner på cellemembranen samt hud, hår og negle)
  • Enzymdannelse 
  • Spaltning af næringsstoffer
  • Beskyttelsesproteiner til at bekæmpe udefrakommende organismer
  • Dannelse af blod samt hormoner som insulin, glukagon, østrogen og nor/adrenalin

Aminosyrer

Selve proteinet består af en række aminosyrer, som kroppen sidenhen bruger i proteinsyntesen. Her sammensættes en række aminosyrer til nye proteiner, som herefter bruges forskellige steder i kroppen. 

Der findes ca. 25 forskellige aminosyrer, hvoraf vi som udgangspunkt benytter os af 20. Den menneskelige krop kan selv danne 12 af disse ud fra andre aminosyrer i kroppen. De sidste 8 er det vi kalder essentielle aminosyrer. Det betyder, at vi skal have tilført disse gennem kroppen, da vi ikke selv kan danne disse, Man kan derfor sige, at aminosyrer er grundlaget for kroppens vækst og opbygning. 

  • Isoleucin
  • Leucin
  • Lysin
  • Methionin
  • Phenylanin
  • Treonin
  • Tryptophan
  • Valin

Kilder

Proteinerne i den danske kost kommer som udgangspunkt fra animalske fødevare, herunder kødprodukter. I takt med at klimakrisen er blusset op, er danskerne begyndt at tænke mere over, hvorvidt animalske proteiner er ideelle for mennesket. 

Der er rigtig mange som fejlagtigt tror, at proteiner udelukkende stammer fra animalske fødevare, hvilket er forkert! 

Det er rigtigt at animalske fødevare har et højt indhold af proteiner og aminosyre modsat vegetabilske produkter 

  • Animalske produkter indeholder alle essentielle aminosyrer
  • Vegetabilske produkter indeholder 1-2 essentielle aminosyrer – Man skal derfor spise en bredere varietet, for at få behovet dækket. 

Gode kilder

  • Kød 
  • Mælkeprodukter, herunder mælk og ost 
  • Æg
  • Skaldyr
  • Bønner, ærter, kikærter, linser

Konklusion

Hvad er protein?

Nu ved vi, at protein er et af kroppens vigtigste byggesten, da de både står for opbygning og vedligeholdelse af kroppen. Samtidig indgår de i en lang række processer, herunder dannelse af enzymer, hormoner og blod.

Hvor stammer det fra?

Vi ved, at at proteiner er opbygget af en lang række aminosyrer, der i det vi kalder proteinsyntesen danner nye og brugbare proteiner til netop disse forskellige processer. Vi ved også, at der ca findes 20 forskellige slags, hvoraf vi skal have de såkaldte 8 essentielle aminosyrer tilført med kosten.

Hvorfor er de vigtige?

For at få alle de vigtige aminosyrer er det vigtigt at spise varieret. Er man vegetar eller veganer, så er det især vigtigt at spise et bred spektrum af grøntsager, da de ikke indeholder nær så mange forskellige aminosyrer som animalske fødevarer.

Share this...
Email this to someone
email
Share on Facebook
Facebook

Tilmeld dig mit nyhedsbrev

Vi gemmer dine private data, og deler dem kun med tredjeparter, der gør denne ydelse mulig - Læs mere på http://julieshelbred.dk/cookie-og-privatpolitik/

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Fedtstoffer

Det er lidt en jungle at finde hoved og hale i de mange typer fedtstof. Hvad er det nu lige forskellen er, og hvilke af dem er sunde? Få svaret her.

Share this...
Email this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Læs mere »