Vegetariske pirogger med Malli og Julie

Jeg er selv tilbøjelig til, at min frokost altid bliver det samme kedelige mad, hvis jeg da overhovedet husker at spise. Jeg er god til at springe måltider over, af den simple årsag, at jeg simpelthen aldrig mærker sult. I nogle tilfælde er det dejligt, men kroppen skal jo have sin næring, sult elle ej. Derfor har vi igangsat projekt “fyld fryseren op med mad”. Idéen er, at jeg så let kan finde noget at tage op og derved ikke skal bruge så meget energi på, hvad der skal på min tallerken. Nu skal de bare tages op og puttes i ovnen – Samtidig ved jeg hvilke ingredienser maden indeholder.

Let måde at få flere mikroorganismer

Disse pirogger er udover en let genvej til en sundere frokost, også fyldt med en masse mikronæringsstoffer igennem de forskellige grøntsager. Da jeg til dagligt ikke spiser kød, skal jeg helst op på noget i retningen af 1 kg frugt og grønt om dagen – Hvilket kan være et problem til tider, da jeg generelt ikke spiser særlig meget. Jeg er derfor super glad for disse, da der kan gemme sig flere forskellige grøntsager. På billedet har jeg valgt at fylde dem med æbler og kanel, men nede i opskriften har jeg i samme ombæring valgt at fylde de resterende med kål og gulerødder. Fyldet kan selvfølgelig udskiftes med lige netop det, man gerne vil. Jeg har selv i tankerne, at den næste portion skal fyldes med ost og spinat.

Ingredienserne er dog ikke helt tilfældige. De indeholder nemlig en del antiinflammatoriske råvarer som kål, hvidløg, løg, soya, chilli, oregano og kanel. Dog indeholder de også både hvidt mel og sukker, hvilket øger inflammationen. Det er planen på sigt at finde frem til en opskrift uden disse. Hovedideen er dog, at komme væk fra alt den færdigproducerede mad, som indeholder en masse skadelige stoffer, herunder en masse sukker og e-numre.

Opskrift på vegetariske pirogger

Malli og Julie har atter været i køkkenet. Denne gang blev det til pigrotter med grøntsagsfyld samt nogle med æble og kanel. De er ideelle som snack eller sublement til frokosten.

Ingredienser

Dej

  • 75 gram Gær
  • 7,5 dl Vand
  • 1,3 kg Mel

Grøntsagsfyld til 17 pirogger

  • 5 Gulerødder Skrællet og revet
  • 1/3 Hvidkål Snittet
  • 1 Stort Løg Finthakket
  • 3 Spsk Soya
  • Karry
  • 3 Fed Hvidløg
  • 4 Spsk Olivenolie
  • Chilli Efter behov
  • Oregano Til at drysse på toppen

Æblefyld

  • Æbler Skrællet og skåret i tern
  • Kanel
  • Sukker

Fremgangsmåde

Dej

Start med at smuldr gæren ud i vandet, så det bliver opløst
Tilføj melet og bland det sammen – Dette gjorde vi i vores rørmaskine
Ælt dejen godt og lad den herefter hæve i 30 min – Lav fyldet imens
Tænd ovnen på 180 grader

vegetariske pirogger

Grøntsagsfyld

  1. Snit og hak grøntsagerne

  2. Kom løg, hvidløg og olie på en varm pande sammen med spidskommen, salt og peber og lad det svitse lidt

  3. Kom herefter kål og gulerødder ned i blandingen

  4. Kom til sidst soya i blandingen

Fremgangsmåde

  • Del dejen i 27 små portioner og rul dem ud, så de får størrelsen af en desserttallerken
  • Gem 10 stykker til senere brug, hvis der ønskes æble/kanel pirogger
  • Fordel fyldet på halvdelen af dejen, ca. 2 spsk pr. pirogge
  • Læg herefter dejen hen over fyldet og pres enderne sammen med en gaffel
  • Pensl til sidst med æg og drys oregano hen over
  • Bages ved 180 gader i ca. 15 min (Husk at ovne varmer forskelligt, så husk at hold øje med dem undervejs)
 
Æblefyld
  • Skrald dine æbler og hak dem i tern – Skrællerne kan evt. bruges til at lave æblegele af på et senere tidspunkt
  • Vend æblestykkerne i kanel og sukker
  • Fordel fyldet på de 10 pirogger du har gemt fra tidligere. Ca. 2 spsk. pr. stk.
  • Bag dem gerefter i ovnen i ca. 15 min

Disse boller indeholder solsikkekerner samt hørfrø, som begge indeholder en lang liste af mikronæringsstoffer samt de gode omega-3-fedtsyrer. Du kan sagtens udskifte dem med andre frø og kerner, hvis du ønsker nogle andre egenskaber. Mangler du eksempelvis kalcium, kan du med fordel tilføje sesamfrø i stedet.

Share this...
Email this to someone
email
Share on Facebook
Facebook

Tilmeld dig mit nyhedsbrev

Vi gemmer dine private data, og deler dem kun med tredjeparter, der gør denne ydelse mulig - Læs mere på http://julieshelbred.dk/cookie-og-privatpolitik/

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Chocolate chip cookies
Kage

Chocolate chip cookies

Disse sprøde og lækre cookies er perfekte til en god omgang hygge. Jeg har tradition for, altid at lave dem til jul, men de kan sagtens spises året rundt!

Share this...
Email this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Læs mere »